Pendors forgacs1
Rólam

A tollkészítő

Miért a toll?

Mert szerelem a készítése. Mesélek erről a szerelemről.
Alkotó embernek gondolom magam, mivel mellékállásban kertépítéssel foglalkoztam 20 éven át. A kertépítés is szerelem volt, de novembertől márciusig hiányzott az alkotás.
Kerestem és szerencsémre az esztergálásban megtaláltam az új hobbimat. Egy éven keresztül csak tálakat készítettem, hogy a helyes késtartást megtanuljam. Folyamatosan kerestem az új kihívásokat, készítettem pörgettyűt, palackdugót és aztán jött a első toll. Ó igen. Teljes odafigyelést igényel, tű pontosságot. Annyira kell figyelnem tollkészítés közben, hogy mindent és mindenkit elfelejtek. Kikapcsolok. Csöröghet a telefon vagy ugathat a kiskutyám, én csak a tollamra figyelek. Szeretem ezt az érzést.

Pendors petho sandor 4
Az esztergálást követő csiszolás közben folyamatosan simogatom a tollat azért, hogy tökéletesre formáljam. Ez a legfontosabb folyamat az egész tollkészítés során. Olyan, mint egy násztánc. Fantasztikus érzés látni, hogyan változik az anyag és sosem tudni milyen erezet, minta vagy színek jönnek elő. Mindig rácsodálkozom.

Természetesen előfordul olyan is,  ami nem felel meg nekem, mert nem tetszik. Nem baj. Kezdődik minden elölről. Egy újabb keresgélés megfelelő fadarabért, vágás, fúrás, esztergálás és simogatva csiszolás szeretgetés. Tudom, érthetetlen mi abban a jó, hogy a 323. csövecskét készítem, ami a tollaim alapja. De leírtam az elején. Szerelem.

Sokszor mondták a barátaim , hogy alkalmaznom kellene egy tehetséges eladót, aki levenné az eladás terhét a vállamról, de nem látom értelmét. A tollaimat én készítem, én csiszolom, én olajozom, én waxolom, én rakom össze és én szeretgetem. Más nem tud úgy mesélni róluk, mint én. (Ezeket a szavakat a vevőimtől kaptam.) Lehet, hogy másokat megdöbbent a tény: számomra nem az a fontos, minél több tollat eladjak. Az alkotás, a kikapcsolás és a végeredmény sokkal fontosabb. Nem gondolkodom tömeggyártásban, mert az nem én vagyok. Szeretek akkor a gépemhez állni és tollat készíteni, amikor én akarom. Így örömből esztergálhatok, alkothatok.

Semmi nem mehet a minőség rovására. Nem szabad, nem engedem meg magamnak.

Folyamatosan bővűl azok köre, akik Pendors tollat használnak és visszatérnek második, harmadik, ötödik tollért. Ezért keresem folyamatosan az új anyagokat, hogy tanuljak belőle, tudjak újat mutatni a régi és leendő vevőimnek.

Remélem nemsokára Önnel is válthatok 8-12 emailt, amikor egy Pendors tollat rendel tőlem, mert elengedhetetlen része a tollkészítésnek a közös tervezés.

Üdvözlettel a tollkészítő:
Pethő Sándor